Overzicht Weernieuws

30-Daagse verwachting: wintergrens blijft dichtbij

Net als de voorgaande weken in deze winter van 2021, blijft de wintergrens ook de komende tijd weer bij ons in de buurt aanwezig. Deze grens tussen de koude lucht boven Scandinaviƫ en zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan meandert in deze periode boven het noordwesten van Europa. Wij lijken veelal aan de zachtere kant uit te komen, maar de kou blijft wel steeds wel in de buurt. Er hoeft dan ook maar weer weinig te gebeuren en het kan weer winteren in ons land. De winter is dus nog niet perse ten einde. Wederom spannende weerkaarten dus!

(Bron:www.weer.nl)

Opmerkelijke sprongen in de temperatuur

Vandaag zagen we op veel plaatsen de temperatuur gekke sprongen maken. Van onder nul, naar ruim boven nul om vervolgens weer snel te dalen. Hoe kan dat?Al de hele dag zien we ronduit opmerkelijke sprongen in de temperatuur. Bij meerdere weerstations in ons land ging de temperatuur binnen zeer korte tijd van waarden onder nul, naar ver boven nul om vervolgens tien minuten later weer onder nul te duiken. Afgelopen dinsdag zagen we al een vergelijkbaar verschijnsel in Herwijnen, toen de temperatuur plotsklaps twee tienden boven nul uitkwam. Deze waarde is overigens achteraf door het KNMI aangepast naar een maximumtemperatuur van -1.4 graden, wat zonder duiding natuurlijk opmerkelijk is.Al de hele dag zien we ronduit opmerkelijke sprongen in de temperatuur. Bij meerdere weerstations in ons land ging de temperatuur binnen zeer korte tijd van waarden onder nul, naar ver boven nul om vervolgens tien minuten later weer onder nul te duiken. Afgelopen dinsdag zagen we al een vergelijkbaar verschijnsel in Herwijnen, toen de temperatuur plotsklaps twee tienden boven nul uitkwam. Deze waarde is overigens achteraf door het KNMI aangepast naar een maximumtemperatuur van -1.4 graden, wat zonder duiding natuurlijk opmerkelijk is.
(Bron:www.weerplaza.nl)

Eerste regionale koudegolf sinds januari 2013

Tot een officiƫle koudegolf in De Bilt gaat het niet meer komen, maar regionaal is het wel gelukt. In Twenthe (Overijssel), Volkel (Noord-Brabant) en Arcen (Noord-Limburg) is aan de criteria van een koudegolf voldaan. Daarvoor moet het 5 dagen blijven vriezen en moet het minstens 3 nachten streng vriezen met minima onder -10 graden. Het scheelde weinig, maar ook vandaag kwam in deze drie plaatsen het kwik niet boven nul uit. Dat maakte de koudegolf compleet.

(Bron:www.weer.nl)

Teruglezen: Sneeuwstorm Darcy

Begon het gisteravond en de afgelopen nacht op steeds meer plaatsen te sneeuwen, met uitzondering van het zuiden van Limburg waar het regende, inmiddels is er flink wat gevallen, al is dat door de harde wind en de verstuivende sneeuw best lastig in te schatten. Voorlopig gaan we uit van 10 tot 15 centimeter in het oosten en 5 tot 10 centimeter op andere plaatsen in een brede strook, beginnend ten zuiden van de grote rivieren en dan een flink eind noordwaarts. Friesland en Groningen lijken vooralsnog minder te hebben gekregen, evenals het zuiden van Brabant en dus Zuid-Limburg. Maar wat is de impact van Darcy precies? We proberen er vandaag in de live-blog achter te komen.

(Bron:www.weer.nl)

Koudste nacht sinds 16 januari 2013 met zeer strenge vorst

Eindelijk heeft het weer eens zeer streng gevroren in ons land. In Hupsel daalde de temperatuur om 07:50 uur naar -16,2 graden. Daarmee daalde het kwik voor het eerst sinds 13 januari 2013 ergens in ons land weer onder -15 graden. Toen werd het -18,0 graden op weerstation Herwijnen, de laatste keer zeer strenge vorst in Nederland. Komende nachten kan het op grote schaal zeer streng vriezen.

Hupsel (in de Achterhoek) was het enige weerstation met minima onder -15 graden. Op veel andere plekken in het oosten van het land, het Rivierengebied en in Brabant vroor het streng met minima onder -10 graden. Hoogeveen kwam om 23:30 uur in de avond als eerst onder de grens van -10 graden. De laatste keer was 23 januari 2019, toen het ook in Hoogeveen streng vroor met -10,2 graden.

(Bron:www.weer.nl)